3 Mart 2014 Pazartesi

AHMET HAMDİ TANPINAR'a SUÇÜSTÜ




AHMET HAMDİ TANPINAR'a SUÇÜSTÜ

Bundan önce bu sayfalarda, 'TANPINAR'dan YÜZKIZARTICI DERSLER' başlığı altında yazdığım üç makalede atıfta bulunduğum ve alıntılar yaptığım Prof.Ahmet Hamdi Tanpınar'a ait 'SUÇÜSTÜ' başlıkla makelenin aslını dikkatlerinize sunuyorum (Anılan üç makaleyi de bu blog sayfamda bulabilirsiniz). 

Makalenin aslı şu kitap içinde yayımlanmıştır: Ahmet Hamdi Tanpınar, ‘Suçüstü’, Ak Devrim içinde, Ankara-1960, Başbakanlık Devlet Basımevi, s.132-135.

Özellikle bilim ve düşün insanları ile gazetecilerin, din adamlarının, yazarların, öğretmenlerin, akademisyenlerin, uzmanların, araştırmacıların, öğrencilerin, sanatkarların ve ülkemiz siyasetine ilgi duyan herkesin, makaleyi ibretle ve dikkatle okumasını rica ediyorum. 

Makalenin yazıldığı sırada, Tanpınar'ın, bilir bilmez ve dolduruşa gelerek mahkum ettiği Demokrat Partililer 1960’ta yapılan askeri idare tarafından devrilmiş, her yerde tutuklamalar başlamış ve aleyhlerinde büyük bir karalama kampanyası yürütülmüştür. Böyle bir ortamda büyük edebiyatçımızın, yazarımızın, düşünürümüzün, bilim adamımızın ve akademisyenimizin yazdıklarını lütfen dikkatle okuyunuz.

Aslında, Tanpınar'ın düştüğü hataya hepimizin her an düşmesi mümkündür. Güç sahipleri, ilim ve düşün insanlarını SELPAK GİBİ KULLANIP ATMA HUSUSUNDA ÇOK BECERİKLİ ve ARZULUDURLAR. Bundan dolayı, Tanpınar'ın UTANÇ VERİCİ MAKALESİ, HEPİMİZİ İKAZ ETMEKTEDİR. Hepimize uyarılarda bulunarak, TUZAĞA DÜŞMEMEMİZİ EMRETMEKTEDİR.
Bu yüzden, hikayemiz Tanpınar değildir artık. O günahıyla sevabıyla geldi geçti.

Bizim için ESAS sorular şunlardır: BİZ NE YAPMALIYIZ? NE YAPACAĞIZ? Siyasilerle nasıl ilişkide bulunacağız? Sermaye sahipleriyle mesafemiz nasıl olacak? Din baronlarına boyun eğecek miyiz, eğmeyecek miyiz? Bilgi kirlenmesini nasıl aşacağız? Hürriyetimizi nasıl muhafaza edeceğiz? Tartışmalar sırasında nasıl ahlaklı kalacağız? Geleceğe temiz ve ahlaklı bir miras bırakabilecek miyiz?

İşte, zihnimde bu sorular olduğu için Tanpınar'ın hataları üzerinde duruyorum. Bir tek hatalı makaleyle Tanpınar gibi dev bir alimin ve düşünürün kadri kıymeti yere düşmez. Tanpınar, büyük alimdir, büyük düşünür ve ediptir. Ama, aynı zamanda böyle şeyleri yapmıştır. Bunu da bilmemiz gerekir. Hak için, hakikat için bilmemiz gerekir. Ders almak için bilmek gerekir. 

EY AKIL SAHİPLERİ, İBRET ALINIZ! İBRET ALALIM!

---





---
Harun Anay/03.03.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.