10 Haziran 2014 Salı

ATASÖZLERİMİZ KONUŞUYOR-25


ATASÖZLERİMİZ KONUŞUYOR-25

----
'ADAM, SÖZ'ünden BELL'dir'
Türk Atasözü
---

'ADAM KIZMAYINCA BELLİ OLMAZ'
Türk Atasözü

BU SÖZ de SÖZLERİN ŞAHIDIR. EN ZOR KONULARDAN BİRİDİR BU. Kutsal Kitabı'mızdaki 'Bir topluluğa olan düşmanlığınız sizi adaletten ayırmasın' mealindeki buyruğun başka biçimde ifadesidir. HEPİMİZİN BELKİ DE EN ÇOK HATA ETTİĞİMİZ KONULARIN BAŞINDA BU GELİR. Sevdiğine ve sevmediğine adil olabilmek, her kişinin harcı değildir, ER KİŞİNİN HARCIDIR. YİĞİTLİK BURADA BELLİ OLUR. Martaval sıkmakla yiğit olunmaz.

Bu konu, AHLAK, HUKUK, SİYASET, İKTİSAT ve EĞİTİM FELSEFELERİNİN EN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİ SAYILABİLİR. Kısaca, devletin devlet olduğu, hukukun hukuk olduğu, dinin din olduğu, insanın insan olduğu, toplumun toplum olduğu, ahlaklının ahlaklı olduğu mücadele etitği veya savaştığı kişilere karşı muamelesinden belli olur diyebiliriz.

Hz.Muhammed Efendimiz YİĞİT ADAM, ADAM GİBİ ADAM OLDUĞU için şunu söyleyebilmiştir: '(Suç işleyen) KIZIM FATIMA da OLSA ELİNİ KESERİM'. Bunu herkes söyleyelemez. Çoğunlukla toplumumuzda söylenen ise şudur: 'KIZIM HARİÇ, SUÇ İŞLEYEN HERKESİN ELİNİ KESERİM'.
---

Öyledir tabi. Adam böyle anlaşılır. Bizim İslamcılar'ın perişan halleri için söylenmiş bu söz muhtemelen. Hayallere dalarken güzeldi, iş başına geçince, dağıttılar yavrularım. Acımamak elde değil. Tabi, sosyalistler, komünistler, liberaller, sosyal demokratlar ve dahi romantik milliyetçilerimiz için de aynıyla geçerlidir bu söz. Tarih bununla ilgili binlerce delil sunuyor, anlayana tabi.

'ADAM, İŞ BAŞI'nda BELLİ OLUR'

Türk Atasözü
---

Ne diyor, ne diyor, şu söze bakar mısınız? Sadece bu söz bile ne kadar büyük bir değişim geçirdiğimizin delili sayılmalıdır. 12 Eylül generalleri karşısında secdeye kapılan, onları darbeye teşvik eden sahtekar dinci dindarımsılar, adamların devri geçince herkesten önce generallere onlar sövdüler. Çünkü, insan değil idiler. Çünkü bir köpek kadar değer ve sadakat sahibi değil idiler. Bundan dolayı böylelelerini ben İNSANIMSI sayıyorum; bu yüzden DİNDARIMSILARI BİRİNCİ SINIF ALÇAKLAR ZÜMRESİNE DAHİL EDİYORUM.

'ADAM EVLADI, DAR GÜNDE DOST'tur'
Türk Atasözü
---

'ADAM, BELLEMEKLE MARİFETLİ OLUR'
Türk Atasözü
---

Hani derler ya, 'ŞAHANE'; ÖYLE BİR SÖZ AŞAĞIDAKİ. Adam bulmak, adam seçmek, adam ile yol gitmek, adam ile arkadaşlık etmek gerek. İtiraf edeyim, ADAM SEÇMEK ve BULMAK'ta çok beceriksizimdir.

'ADAM, ADAM'ı YETİRİR; ADAM, ADAM BİTİRİR'

Türk Atasözü

---
(Yukarıdaki atasözleri için bakınız: Nurettin Albayrak, Türkiye Türkçesinde Atasözleri, İstanbul-2009, Kapı Yayınları).
---

Harun Anay/24.05.2014.
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.