5 Ocak 2015 Pazartesi

İSMAİL GASPIRALI, SULTANIMIZ’dır


İSMAİL GASPIRALI, SULTANIMIZ’dır

Örnek Mücahit İSMAİL GASPIRALI'nın Yüzüncü Vefat Yıldönümü İçindeyiz

Büyük düşünürümüz, gazetecimiz, yazarımız, edebiyatçımız, eğitimcimiz ve mücahidimiz İSMAİL GASPIRALI (Ölümü: 1914)'nın vefatının yüzüncü yıldönümü içindeyiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, onun gibi olanların sayısı çoğalsın. Kendilerini MİNNET'le, TEŞEKKÜRLER'le, SAYGI'yla, HASRET'le anıyorum. Onun yolundan gitmeyeçalışacağıma da SÖZ VERİYORUM. Kendileri kadar çalışkan, düşünen, azimli, ufuklu, okuyan, yazan ve bir hizmet eri olamadığım için de mahcubiyetimi ifade ediyorum.

İSMAİL GASPIRALI'nın bütün görüşlerinin, yazılarının ve faaliyetlerinin özü, 'DİL'de, FİKİR'de, İŞ'te BİRLİK' idi. Türkleri bu değerli ideal altında toplanmaya çağırıyordu; onun ufku sadece Türkleri değil, elbette BÜTÜN MÜSLÜMANLARI DA KUŞATMIŞTI. Biliyordu ki, TÜRKLER'in dilde, fikirde ve işte birlik olması, bütün İslam dünyasının ve müslümanların birliğine de hizmet edecekti.

İSMAİL GASPIRALI samimi ve mücahid bir TÜRK idi. İsmail Gaspıralı, SAMİMİ BİR MÜ'MİN, SAMİMİ BİR MÜSLÜMAN İDİ. İslam için, müslümanlar için, elbette TÜRKLER İÇİN YÜREĞİ YANAN, ONLARI UYANDIRMAYA ve KALKINDIRMAYA ÇALIŞAN BİRİYDİ. Bu amaçla, yaptığı yayınların en önemlilerinden biri TERCÜMAN GAZETESİ idi. Ayrıca pek çok KİTAB da kaleme almış idi.

Türklerin ve müslümanların içinde bulundukları kötü durumdan kurtulmaları için en çok EĞİTİM-ÖĞRETİM'e ve okumaya sarılmaları gerektiğini VURGULAYAN, bu amaçla faaliyetlerde bulunan, hatta bütün hayatını bu amaca adayan İSMAİL GASPIRALI'ya olan minnetimizi, onu hatırlayarak, onun ideallerini geliştirerek ve eserlerini okuyarak ifade etmeliyiz.

Bundan bir ay kadar önce, İstanbul'daki Zincirli Kuyu Mezarlığı'nda gömülü olan kızı ŞEFİKA GASPIRALI (Ölümü: 1975)'nın mezarı başında fatiha okurken, İSMAİL GASPIRALI'yı da GÖZLERİM yaşlı BİR ŞEKİLDE ANMIŞ ve ona fatiha okumuştum. Böyle büyüklerimizi her hatırlayışımda duygulanıyorum, onlar gibi olamadığım için mahcubiyet duyuyorum, onlar karşısında boynum bükülüyor. Böyle büyüklerimizi her hatırlayışımda, onlara benzeyebilmek için, DAHA ÇOK ÇALIŞMAK, DAHA ÇOK OKUMAK, DAHA ÇOK YAZMAK, DAHA ÇOK ARAŞTIRMAK, DAHA ÇOK DÜŞÜNMEK, DAHA ÇOK ÖĞRETMEK, DAHA ÇOK ANLATMAK iştiyakı doğuyor içimde. Şu an da öyleyim. Sırf bu bu duyguları ve iştiyakı bende oluşturduğu için de BÜYÜK İNSAN, BÜYÜK BİLGİN, BÜYÜK DÜŞÜNÜR, BÜYÜK ÖĞRETMEN ve BÜYÜK ÖRNEK İsmail Gaspıralı Efendimize şükran borçluyum. ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN. AMİN.
---

Harun Anay/24.09.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/HarunAnay

twitter.com/HarunAnay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.