23 Ocak 2014 Perşembe

GAVAT Kimdir?


GAVAT Kimdir? Kim, Kime Bu Kelime ile Hitap eder?

Geçenlerde bir şehrimizin valisinin vatandaşlarımızdan birine ‘GAVAT!’ diye hitap ederek lütufta bulunduğu, gazetelere yansıdı. Bunun üzerine, yazılı ve görsel basında bazı tartışmalar yaşandı. Vali Bey eleştiriler üzerine, önce ‘Gavat’ kelimesini kullanmadığını, vatandaşımıza ‘Kavas!’ diye hitapta bulunduğunu ferman buyurdu. Daha sonra ise, ‘Gavat’ kelimesini kullandığı video görüntüsüyle ispat edilince, ‘Öyle bir kelime ağzımdan çıkmış’ diye lütfedip itiraf etti.


Bu tartışmaya katkıda bulunacak bir metni dikkatlerinize sunuyorum. Meğer, ‘GAVAT’ın literatürümüzde çok eski ve anlamlı bir tarihi varmış:

DEDEM KORKUD’dan aktarıyorum:

‘Deli Dumrul aydur: Mere Azrail dedüğünüz ne kişidür kim adamun canun alur? Ya kadir Allah, birligun, varlıgun hakkiyiçün Azraili menum gözüme göstergil; savaşayım, çekişeyim, dürişeyim, yahşı yigidun canın kurtarayım, bir dahı yahşı yigidün canın almaya, dedi. Kayıtdı, döndü, Deli Dumrul evine geldi.’

Hak Taâlâya Dumrulun sözü hoş gelmedi: Bak bak, mere deli kavat, menüm birligim bilmez, birlügüme şükür kılmaz. Menüm ulu dergâhumda geze, menlik eyleye, dedi. Azraile buyruk eyledi kim: Ya Azrail, var dahı ol deli kavatun gözüne görüngil, benzini sarartgıl, dedi. Canunu hırlatgıl algıl, dedi’

(Bakınız: Orhan Şaik Gökyay, Dedem Korkudun Kitabı, İstanbul-2007, Kabalcı Yayınevi, s.111).

METİNDE  GEÇEN BAZI KELİMELER

Kavat: Tahkir sözü, küfür. Ailesine namussuzluk yapan adam, deyyus, kaltaban, pezevenk; korkak, cesaretsiz.

Kavas: Elçilik veya konsolosluklarda görev yapan hizmetli; eskiden: Elçilik veya konsolosluklarda koruma görevlisi; banka, patrikhane ve otel gibi yerlerde hizmetli veya koruma görevlisi.

Dürişmek: Çalışmak, gayret göstermek; uğraşmak, çarpışmak, mücadele etmek.

Aydur: Söyledi, dedi.

Mere: Bre, hey.

Kayıtmak: Avdet etmek, dönmek, geri dönmek, ricat etmek.

Menlik: Bencillik, benlik, gurur, isyan, serkeşlik.

Hırlatmak: Horlatmak, birinin hırlamasına ya da horlamasına sebep olmak.
(Kelimeler için bakınız: Orhan Şaik Gökyay, Dedem Korkudun Kitabı, İstanbul-2007, Kabalcı Yayınevi, s. s.222, 278, 314, 342, 344, 369; Türkçe Sözlük, Ankara-1998, TDK, c.2, s.1242).
----

Harun Anay/23.01.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.