4 Ocak 2014 Cumartesi

KUTADGU BİLİG ve HAKİMİYET


KUTADGU BİLİG ve HAKİMİYET

Dünyaya Hakim Olmanın ŞARTLARI

'Dünyaya hâkim olana binlerce fazîlet lâzımdır; o bunlar ile eli-günü idâre eder ve sisleri dağıtır'

'O bunlar ile kılıç çalar ve düşmanın boynunu keser; memleketi ve halkını kanun yolu ile nizam altında bulundurur'
(Yusuf Has Hâcib, Kutadgu Bilig, çev. Reşid Rahmeti Arat, Ankara-1998, TTK, s.31/285-286)

Onlarca, yüzlerce yıldır ülkemizi idare eden pek çok kişi, şahsi kabiliyetlerini itiraf etmekle birlikte, BÜYÜK ÖLÇÜDE tarihi bilgi birikimimizden de ÇAĞIMIZI anlamaktan da yoksundur.

İYİ NİYETLİ olan pek çok yöneticimiz, MALESEF BİRİNCİ SINIF HAYALPERESTTİRLER. Bundan dolayı, ülkemizin ve insanımızın başına büyük bela açmaktadırlar.

Kötü niyetli olanlar ise, çoğunlukla BATI düşüncesine ve medeniyetine TAPMAKTADIRLAR. Bundan dolayı da ÖZGÜN HİÇBİR UYGULAMA, TEKLİF ve ARAYIŞA SAHİP DEĞİLDİRLER.

Yusuf Has Hacib üstadımız, güzel buyurmuş: YETERLİ ve GEREKLİ erdemlere sahip olmadan dünyaya hakim olunamaz. Fiili olarak bir ülkeye hakim olunabilir, fakat uzun vadede o ülkenin hayrına olacak hiçbir şey yapılamaz.

Yöneticinin sahip olacağı erdemler, onu ADALETLİ OLMAYA İTER. Adalet'in ne olduğunu bilmeyen yönetici kendisini de ülkesini de HÜSRANA SÜRÜKLER. ADALET; sadece hukuki bir kavram olmayıp AHLAK'ın, İKTİSAD'IN ve SİYASET'in de temelinde yer alır, yer almalıdır.

Nihayet; kendi hırslarını ve heveslerine hakim olamadığı için ADALETSİZLİĞE DÜŞEN Bir yönetici, ÜLKESİNİ ve HALKINI ADALETLİ BİR ŞEKİLDE İDARE EDEMEZ.

Hele aile bireylerine, kendisini sevenlere, bürokratlarına, yakın arkadaşlarına ve çevresindeki yalakalara ÖZEL İMTİYAZLAR TANIYAN YÖNETİCİLER asla iflah olmazlar; yönettikleri ülkeyi de sefalete sürüklerler.

Harun Anay/04.01.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.