31 Ağustos 2013 Cumartesi

TÜRKİYE DIŞINDAN TARİHİ ESER GETİRME HİKAYELERİ

YURT DIŞINDAN TARİHİ ESER GETİRME HİKAYELERİ ÜZERİNE
Arada sırada yöneticilerimizin, tarihi olarak bize ait olduğu söylenen ve Türkiye dışında muhtelif yerlerde bulunan tarihi eserleri nasıl getirdiklerine veya getirmeye çalıştıklarına dair hikayeler duyar veya okursunuz. Törenlerle, kabuller, açılışlar, resimler, övünmeler, böbürlenmeler, Batılıların nasıl hırsız olduğu hikayeleri gırla gider.
İnsanın aklına bazı sorular geliyor:
1-Nedendir bu hassasiyet sizce?
2-Bizim yöneticilerimiz memleketin binlerce yıllık tarihi eserlerini korumakta ve gelecek nesillere aktarmakta bu kadar çok hassas mıdırlar acaba?
3-Gözlerinin önünde binlerce yıllık tarihi eserler harap olurken bilmem hangi ülkenin hangi müzesinde bulunan bir eseri getirmekle veya getirmeye çalışmakla ne yapmaya çalışıyorlar, ne demeye çalışıyorlar?
4-Tarihi korumak ve tarihe belge veya eser bırakmak, içinde bulunduğumuz 'an' ile başlar. Bizim yöneticilerimiz şu anın eserlerini, belgelerini ve yazılarını geleceğe bırakmakta ne kadar hassastırlar?
5-Bilmem hangi ülkeden falan eseri getirmekle böbürlenen yöneticilerimiz, tarihi bir eseri gördüklerinde acaba hayatları boyunca hiç heyecanlanmışlar mıdır?;
6-Eğer heyecanlanmışlarsa her yıl çöpe atılan, daha önce SEKA'da imha edilen tarihimize ait yüz binlerce sayfa belgeyi kurtarmak için ne yaptılar acaba?
7-Kurumlarımızın mahzenlerinde çürüyen, yerine göre talan edilen tarihi eserlerin tam bir dökümü bile ortada yok iken başka ülkelerle bir eser uğruna kavgayı göze alarak bize neyi anlatmaya çalışıyorlar?
8-Yöneticilerimiz bizzat kendi hayatları ve yaptıklarıyla ilgili gelecek nesillere hangi belge ve bilgileri bırakacaklar?, bunun için hangi hazırlık içindeler acaba?
9-Türkiye dışında bizimle ilgili binlerce başka belge, el yazması, tarihi eser ve kitabın peşinde koşup onların hiç olmazsa bir kopyasını ülkemiz kütüphanelerine kazandırmak varken, niçin başka ülkelerin müzelerinden veya kütüphanelerinden falan eseri bize getirmeye çalışıyorlar acaba?
10-Başka ülkelerden getirdikleri eserlerin iyi bir şekilde korunamadığını bildiğimize göre yaptıklarının anlamı nedir?
11-Tarihi eserleri, el yazmalarını ve arşivleri korumak, düzenlemek, milli kültüre katkı yapar hale getirmek için görevlendirdikleri kişilerin bazılarının kalitesi hakkında bilgi sahibiyiz. Bu durumda hem böyle kişileri seçkin insan olarak tayin edip hem de törenlerle başka ülkelerden eser getirmekle bize vermek istedikleri mesaj nedir?
Harun Anay/Ağustos 2013
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.