31 Aralık 2014 Çarşamba

MEHMET KAPLAN’a MİNNETTARIZ


MEHMET KAPLAN’a MİNNETTARIZ

Geçenlerde, Cumhuriyet döneminde yetiştirdiğimiz EN BÜYÜK DÜŞÜNÜR ve EN BÜYÜK EDEBİYATÇILARIMIZDAN biri olan MEHMET KAPLAN (Ölüm: 1986)'ı İstanbul Karaca Ahmet Mezarlığı'ndaki mezarında ziyaret ettim. Fatiha okudum, dua ettim. Allah mekanını cennet eylesin.

MEHMET KAPLAN, LİSE ve ÜNİVERSİTE YILLARINDA bazı KİTAP ve MAKALELERİNİ OKUDUĞUM şahsiyetlerden biridir. Bu yüzden, FİKRİ GELİŞİMİMDE BÜYÜK EMEĞİ BULUNMAKTADIR.

Hiç unutmayalım ki, MEHMET KAPLAN, TANPINAR'ın öğrencisidir. Bu yüzden de, ona SADECE SIRADAN BİR EDEBİYAT TARİHÇİSİ GÖZÜYLE BAKAMAYIZ. Fikri alt yapısı, birikimi ve entelektüel kapasitesi çok yüksek biridir.

MEHMET KAPLAN'ın TÜRK Düşünce ve Türk felsefe tarihi hakkındaki yazıları olağan üstü değerlidir. Özellikle ülkemizde düşünce geleneğinin oluşmasının veya oluşmamasının sebeplerine dair görüşleri çok çok değerlidir. Tabi Mehmet Kaplan'ın böyle yazılarını, ANCAK ALTIN'ın KIYMETİNİ ANLAYANLAR BİLEBİLİR. Altın'ı çöp sanan BAZI TOSUN FELSEFECİLERİMİZ, DÜŞÜNCE TARİHÇİLERİMİZ ve özellikle BAZI İSLAM FELSEFECİSİ TOSUNLARIMIZ, bu kıymetlerden anlamazlar. Onlar kuzey kutbunda biz güney kutbundayız.
---

Harun Anay/12.08.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/HarunAnay

twitter.com/HarunAnay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.