17 Aralık 2013 Salı

MALATYA İlahiyat ÖĞRENCİLERİNİN DUYURUSU (Metin)



 Malatya'daki İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrencileri, 17.12.2013 tarihinde öğretmenlik haklarını yeniden elde etmek için basın açıklaması yaptılar. Öğrencilerimizin düşünce ve taleplerini açıkladıkları metni aşağıda ilginize sunuyorum. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum.

---


İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİ
BASIN BİLDİRİSİ



Sayın basın mensupları, sayın hocalarımız ve değerli öğrenci arkadaşlar

İnönü Üniversitesi ilahiyat fakültesi öğrencileri olarak pedagojik formasyon hakkımızı aramak üzere burada toplanmış bulunmaktayız.

Sayın Yetkililer, başta YÖK olmak üzere, 1998 yılına kadar öğrenim süresinde verilen Pedagojik formasyon programı, siyasi ve ideolojik nedenlerden dolayı ilahiyat programlarından kaldırılmıştır. Her türlü imkân ve ortamın müsait olduğu bu süreçte binlerce kişinin mağdur edilmesine, haksızlığa uğratılmasına makul hiçbir gerekçe gösterilemez.

İlahiyat fakültesi ve öğrencileri, her zaman tek bir yürek olarak bu ülkenin vazgeçilmez hizmet alanlarından birini temsil etmektedir. Bu süreç içerisinde bizleri avutmaya yönelik öneriler sunmak değil, somut adımlar atarak hakkımız olan pedagojik formasyonumuzu lisans döneminde geri verilmesi; hem vicdan hem usul hem de sosyal sorumluluk açısından önem arz etmektedir. Tarih haksızlık yapan hiçbir birey veya kurumu affetmemiştir. Yetkili mercilerin bu konuda vereceği karar, onların gelecek nesillerce nasıl anılacağını da gösterecektir.

Artık ilahiyat öğrencilerinin daha fazla mağdur edilmesine "DUR" demenin zamanı gelmiş ve geçmektedir.

Mevcut sistemde bir ilahiyat fakültesi öğrencisi öğretmen olabilmek için hazırlık eğitimiyle birlikte 5 yıl, pedagojik formasyon eğitimi için de 1 yıl olmak üzere toplamda 6 yıl eğitim görmek mecburiyetindedir. Pedagojik formasyon eğitimi programı kontenjanına giremeyen bir öğrenci için bu zaman daha da uzamaktadır.

Değerli basın mensupları, İnönü Üniversitesi İlahiyat fakültesi öğrencileri olarak 2 Nisan 2013 tarihinde pedagojik formasyon eğitiminin geri verilmesi konusunu, yargıya taşıyarak işin hukuki boyutunu başlatmış bulunmaktayız. Dava dosyamız Malatya İdare Mahkemesi’nde alınan bir kararla 23 Eylül 2013 tarihinde Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne sevk edilmiştir. Karara bağlanmasını beklediğimiz dava dosyamız, 14. İdare Mahkemesi'nde yetkisizlik kararı alınarak DANIŞTAY'A sevk edilmiştir.

 İlahiyat Fakülteleri olarak yapılan tüm bu basın açıklamaları ve çalışmalar tamamen pedagojik formasyon eğiminin lisans döneminde geri verilmesine yöneliktir. Hal böyle iken bu durumun bazı kişi ve kurumlarca sadece ALES şartına bir tepki olarak lanse edilmesine de anlam verememekteyiz. Bu karar mercilerinin, pedagojik formasyon eğitim hakkını ilahiyat fakültelerine iade ederek, son sınıf öğrencilerine bahar döneminde pedagojik formasyon eğitiminin hızlandırılmış olarak yetiştirilmesini talep ediyoruz. Böylelikle öğrenci açısından hem maddi kayıp hem de zaman kaybının önüne geçilmiş olacaktır.

Bu noktada iki talebimiz bulunmaktadır:

Birincisi, elimizden alınan ve yargı sürecine konu olan kazanılmış pedagojik formasyonun ivedilikle bizlere iade edilmesi,

İkincisi, yine eskiden olduğu gibi pedagojik formasyon programının ilahiyat lisans döneminde verilmesidir. Bu taleplerin gerçekleştirilmesi için yetkililerce yasal düzenlemelerin biran önce yapılması gerekir.

Sonuç olarak, ilahiyat fakülteleri Milli Eğitim Bakanlığı’na öğretmen yetiştiren kurumlar olmasına rağmen, ilahiyat öğrencileri öğretmenlik haklarından mahrum edilmiştir. İlahiyat fakülteleri öğrencileri, hangi alanda istihdam edilirse edilsin bir eğitim hizmeti yürütmektedir. Eğitim alanında istihdam edilecek öğrencilerin de pedagojik formasyon almaları kadar tabii bir hak yoktur. Bu hakkın, hak sahibine iade edilmesi için tüm yasal imkânların kullanılacağı kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İLAHİYAT ÖĞRENCİ PLATFORMU
17.12.2013
ilahiyat@malatya.com

--------------------------------


Harun Anay/17.12.2013
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
----



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.