21 Şubat 2014 Cuma

Haksızlıklar Karşısında SUSMAYAN ÂLİM





Haksızlıklar Karşısında SUSMAYAN ÂLİM

Ord. Prof.Dr. Ali Fuat Başgil (Ölümü: 1967), Çağdaş Türk bilim, düşün, siyaset ve eğitim-öğretim hayatına en çok hizmet eden şahsiyetlerin başında gelir. Buna rağmen ve aynı zamanda; EN ÇOK MAĞDUR EDİLEN, EN ÇOK HAKKI YENİLEN, EN ÇOK NANKÖRLÜKLE KARŞILAŞAN ve -hizmetleri dikkate alındığında- EN ÇOK İHMAL EDİLEN kişilerden biri olduğunu da rahatlıkla ifade edebiliriz.

Uzun yıllar, Ankara Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakülteleri ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan A.F. Başgil, 1947 yılında liberal fikirlerin yayılması için faaliyette bulunmayı amaçlayan Hür Fikirler Cemiyeti’nin de kurucusudur. 1960 askeri darbesinden sonra ise 147 öğretim üyesiyle birlikte üniversiteden atılmıştır. 1961’den sonra, Adalet Partisi’nden siyasete atılarak senatör seçilmiştir. Bu dönemde, Başgil’in CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI, 27 askeri darbesini gerçekleştirenler tarafından SİLAH ZORUYLA ENGELLENMİŞTİR. Dolayısıyla siyaset tarihimizin EN BÜYÜK MAĞDURLARINDAN BİRİDİR. Bir anlamda, CUMHURBAŞKANLIĞI SİLAH ZORUYLA ELİNDEN ALINMIŞ ADAMDIR.

Başgil’in en çok okunan ve bilinen eserleri, gençlere tavsiyelerini kaleme aldığı GENÇLERLE BAŞBAŞA (İlk baskısı: İstanbul-1949) ile ülkemiz düşünce hayatına büyük etkide bulunan DİN ve LAİKLİK adlı çalışması (Kitap halinde ilk baskısı: İstanbul-1954-1955) olmakla birlikte, bilimsel ve düşünsel çalışmaları bunlardan ibaret olmayıp pek çok kitap ve makalesi bulunmaktadır. Kaleme aldığı eserlerin sadece listesi bile çalışkan bir ilim ve düşün insanıyla karşı karşıya olduğumuzu göstermeye yeter de artar bile. Şu ana kadar tam bir Ali Fuat Başgil bibliyografyasına sahip olmamakla birlikte, bütün eksiklerine rağmen Arif Aşçı tarafından hazırlanan bibliyografya bu konuda yeteri kadar bilgi edinmeye kafidir (Ord.Prof. Dr. Ali Fuad Başgil Bibliyografyası, İstanbul-2000, Kubbealtı Neşriyatı, LVI, 150 s.).

Yaşadığı dönemde ve ölümüne yakın tarihlerde, özellikle ‘sağcı’ ve ‘milliyetçi’ çevrelerde büyük saygı gören Başgil hakkında bugüne kadar yazılan yazılar, yapılan çalışmalar ve düzenlenen toplantılar, hizmetleriyle karşılaştırıldığında, ‘hiç denilecek’ kadar azdır. Başgil’in büyük ölçüde unutulmaya mahkum edilmesi, bütün bilim ve düşün insanlarımıza ibretlik dersler vermektedir.

Başgil’i değerlendiren veya onun şahsiyetini, faaliyetlerini ya da fikirlerini anlatan yazılarda pek çok dikkat çekici cümle bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden birini, İzmir’de çıkan FEDAİ DERGİSİ’nin, Nisan 1969 sayısının kapağında ve A.F.Başgil’in ikinci vefat yıldönümü vesileyle neşredilen Başgil’in ‘Bizim Gençlik’ isimli makalesinin baş kısmına yerleştirilen takdim yazısında bulmaktayız. Burada Başgil şöyle sunulmaktadır:

‘HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA SUSMAYAN ÂLİM: ORD. PROF.DR. ALİ FUAT BAŞGİL. TÜRKİYENİN MANEVİ LİDERİYDİ O. ÖLEN DİRİLERDEN DEĞİL, YAŞAYAN ÖLÜLERDENDİR. VE YAŞAYACAKTIR. BÜYÜK MÜCAHİT, KALDIRDIĞIN BAYRAĞI YERE DÜŞÜRMEYECEK EVLÂTLARIN YETİŞİYOR. RUHUN ŞADOLSUN!..’ ‘ŞEREFLE YAŞADI, ŞEREFLE ÖLDÜ. MANEVİ HUZURUNDA HUŞU İLE EĞİLİYORUZ. ALLAHIN RAHMETİ ÜZERİNE OLSUN’

(Bakınız: Fedai Dergisi, Yıl: 6, Cilt: 4, Sayı: 47 (Nisan 1969), s.dış kapak, 4, İzmir-1969).

Hakikati ifade eden bu cümleler, herkesi Başgil’in kitap ve makalelerini okumaya davet etmenin yanı sıra, onun kadrininin kıymetinin daha iyi bilinmesi için elden gelen herşeyi yapmaya dair ödevlerimizi de bizlere hatırlatmaktır. 



----
Harun Anay/21.02.2014
harunanay.blogspot.com
facebook.com/hasimharun.anay
facebook.com/HarunAnay
twitter.com/HarunAnay
---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.